Vacature voor ontstopper/rioolwerker! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

  Waarom je regenwaterput onderhouden zo belangrijk is

  Je regenwaterput onderhouden is van essentieel belang om zuiver regenwater te behouden dat kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het spoelen van het toilet, wassen in de wasmachine, sproeien van de tuin, en zelfs het wassen van ramen.

  Het schoon regenwater dat in de regenput wordt verzameld kan je aanzienlijk helpen om het verbruik van leidingwater te verminderen. Echter, zonder de juiste zorg en onderhoud kan de kwaliteit van het regenwater snel achteruitgaan, wat kan leiden tot vervuild water en onaangename gevolgen zoals een vreemde geur of bruine kleur. Daarom is regelmatig regenwaterput reinigen essentieel.

   

  Waarom Je Regenwaterput reinigen?

  Als de regenwaterput niet regelmatig wordt gereinigd, kunnen verschillende soorten vuil en kleine vuildeeltjes in de put terechtkomen en zich daar nestelen. Dit kan variëren van bladeren en zand tot algen en mossen die zich aan de wanden van de put hechten.

  Na verloop van tijd vormt dit een laag slib op de bodem van de put, waardoor het waterpeil in de put kan dalen en de put vervuild kan raken. Bovendien kunnen micro-organismen zich in deze omgeving vermenigvuldigen, wat kan leiden tot een onaangename geur uit de put.

   

  Hoe Reinig je een Regenwaterput?

  Je regenwaterput reinigen kun je doen door de put te ledigen en vervolgens grondig schoon te maken. Dit betekent dat je al het water uit de put moet pompen, het opgehoopte slib verwijderen en de wanden van de put schoonmaken.

  Een hogedrukreiniger kan worden gebruikt om de wanden en bodem van de put te reinigen, waardoor alle resterende vuil en algen worden verwijderd. Dit proces kan ook helpen om eventuele bruine randen of andere tekenen van vervuiling te verwijderen.

  Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je je regenwaterput reinigt. Een van de belangrijkste is het waterpeil in de put. Het is het beste om de put te reinigen tijdens een droge periode, wanneer het waterpeil laag is. Dat maakt het gemakkelijker om het water weg te pompen en de sliblaag te verwijderen.

  Je doet er ook goed aan om na een hevige regenbui, de put te controleren. Dit kan namelijk extra vuil en vervuiling in de put brengen.

   

  Wanneer moet je de Regenwaterput laten Reinigen?

  Hoewel de frequentie van het reinigen van de regenwaterput afhankelijk kan zijn van het type put en de omgeving, wordt over het algemeen aanbevolen om de put minstens een keer per jaar te reinigen. En als je zelf de filters regelmatig schoonmaakt, zul je voorkomen dat alles sneller zal dichtslibben.

  Het is ook een goed idee om de put te controleren als je merkt dat het water een vreemde geur heeft, of als er een droge sifon is, wat kan wijzen op een laag waterpeil in de put.

  De beste periode om een regenwaterput te reinigen ligt tussen april en oktober, wanneer het waterpeil op zijn laagst is en er minder water weggepompt hoeft te worden​. Je regenwaterput reinigen tijdens deze periode kan ervoor zorgen dat er minder water wordt verspild en dat je het reinigingsproces efficiënter kunt uitvoeren.

   

  Ons Reinigingsproces

  Ons reinigingsproces bestaat uit enkele stappen.

  Uiteraard is het belangrijk om eerst de regenwaterput te legen. Eenmaal leeg volgen we dit proces:

  • Regenput wanden en bodem reinigen onder hoge druk

  • Vuil regenwater en slib wegpompen

  • Desinfecteren met veilig ontsmettingsmiddel om eventuele overgebleven micro-organismen te doden

  • Gedeeltelijk opvullen met zuiver water

  Het afvalwater en slib nemen wij steeds mee en voeren we af naar een erkend zuiveringsstation.

   

  Factoren die de prijs voor reiniging van je regenwaterput bepalen

  Als je op zoek bent naar een richtprijs voor het laten reinigen van je regenwaterput dan zijn er enkele factoren waar je rekening mee dient te houden.

  De prijs zal namelijk bepaald worden afhankelijk van:

  • Grootte van de put

  • Type put

  • Mate van vervuiling

  • Bereikbaarheid van de put

  • Hoeveelheid water in de put

  • ...

  Maar ook van zaken zoals de afstand die we moeten afleggen om tot bij jou thuis te komen. Voor meer informatie en concrete prijzen, kun je ons 24/7 bellen of ons contacteren via het contactformulier.

   

  Conclusie

  Regenwaterputten zijn een waardevolle bron van water, vooral tijdens droge periodes. Het onderhouden en regelmatig reinigen van de regenwaterput kan ervoor zorgen dat het verzamelde regenwater van hoge kwaliteit blijft en veilig kan worden gebruikt voor verschillende huishoudelijke taken. Door de bovengenoemde tips en richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw regenwaterput goed wordt onderhouden en dat je kunt blijven genieten van zuiver en schoon regenwater.

  VACATURE VOOR ONTSTOPPER/RIOOLWERKER! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

   

  Snelle interventies!
  Bel ons op 016/19.22.60 of 0477/70.19.16

  Didier Vantongelen BV
  Brusselsesteenweg 392/1
  3020 Veltem-Beisem
  Vind ons ook op